chevron-down Pijl naar links Pijl naar rechts Sluiten Linkedin Vergrootglas

CD4D2-evaluatie

De United Nations University-MERIT en de Universiteit Maastricht zijn bezig met het uitvoeren van een wetenschappelijke evaluatie van het CD4D2-project. Ze zijn ook betrokken geweest bij de voorgaande evaluatie van CD4D1 en de voorganger van dit project, het Temporary Return of Qualified Nationals (TRQN) project. De evaluatie van CD4D2 vindt plaats over een periode van vier jaar.

De evaluatie heeft als doel om resultaten te genereren binnen de volgende drie thema’s:

  1. waarom zowel leden van de diaspora van Irak, Nigeria and Somalie, als de gastinstituten in de drie focuslanden, gemotiveerd waren om deel te nemen aan CD4D2;
  2. wat de verwachtingen zijn van deelnemers die meewerken aan CD4D2;
    en:
  3. hoe gastinstituten, collega’s en participanten hun betrokkenheid bij het project ervaren.

De evaluatie richt zich daarnaast op het analyseren van de vorm en de frequentie van kennisoverdracht. Ook worden mogelijke barrieres geidentificeerd, wat inzicht biedt over de mogelijke (lange-termijn) effecten voor gastinstituten, collega’s, en participanten. Voor deze evaluatie verzamelt het onderzoeksteam van Maastricht kwantitatieve en kwalitatieve data. Dit wordt gedaan met behulp van enquetes en interviews met participanten van CD4D2, hun collega’s van de gastinstituten en verschillende andere actoren zoals medewerkers van IOM, diaspora-organisaties, beleidsmedewerkers en ambassademedewerkers. Deze evaluatie vindt plaats op drie momenten in de projectcyclus: voordat de kennisoverdrachtmissies van start gaan, direct na afloop van de missies en een jaar later.

Heb je vragen over de evaluatie? Neem dan contact op met:

Dr. Michaela Vanore Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of
Dr. Laura Cleton Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorgaande evaluatierapporten van het CD4D2-project vind je hier:

CD4D2 Baseline Report (augustus 2020)
CD4D2 Mid-term Report (augustus 2021)
CD4D2 Mid-term Report (December 2022)
CD4D2 Final Report Oktober 2023

Voorgaande evaluatierapporten van het CD4D1-project vind je hier:

4D1 Literature Review (augustus 2016)
CD4D1 Baseline Report (mei 2017)
CD4D1 Mid-term Report (Juni 2018)
CD4D1 Final Report (oktober 2019)

Overige (wetenschappelijke) publicaties gelinkt aan de CD4D-evaluatie vind je hier:

Kuschminder, Katherine, Charlotte Mueller, Kiza Magendane & Yannicke Goris, 2021, Diaspora and knowledge transfer - the evidence, The Broker.
Mueller, Charlotte, 2020, Diaspora Knowledge Transfer in Sierra Leone and Somaliland, in: Maty Konte and Linguère Mously Mbaye (eds.), Migration, Remittances, and Sustainable Development in Africa, Routledge, Abingdon/New York.
Mueller, C., & Kuschminder, K. (2023). Beyond ‘Just Comes’ and ‘Know-It-Alls’: Exploring Strategies to Deal with Returnee Stigmas During Diaspora Return Visits for Knowledge Transfer. Journal of International Migration and Integration, 24(2), 427-443.

reports CD4D