logo

vrijwillig vertrek

Den Haag Op 8 juni heeft de Staatsecretaris van Justitie en Veiligheid besloten dat eerder uitgesloten categorieën migranten weer gebruik kunnen maken van ondersteuning onder het REAN programma bij vrijwillige terugkeer met IOM. Dit besluit is genomen naar aanleiding van een evaluatie van eerder getroffen maatregelen.

IOM kan onderstaande categorieën migranten die vanaf 1 juli een aanvraag indienen voor vrijwillige terugkeer als volgt ondersteunen:

 • Migranten uit de Westelijke Balkan (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië), Moldavië, Oekraïne en Georgië als zij tot de DT&V caseload behoren. Kwetsbare migranten uit deze landen die niet tot de DT&V caseload behoren, kunnen ook terugkeren via het REAN programma.
 • Migranten die uit de ring rondom Europa komen (Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Libanon, Turkije, Wit-Rusland en Rusland) komen weer in aanmerking voor een ondersteuningsbijdrage (OSB) bij vrijwillig vertrek met IOM.
 • Migranten uit de Westelijke Balkan, Moldavië, Oekraïne, Georgië en de ring rond Europa komen alleen in aanmerking voor maximaal €100 OSB als zij onvoldoende middelen hebben om na aankomst door te reizen van de luchthaven naar hun eindbestemming.
 • Migranten uit andere visumvrije landen kunnen weer gebruik maken van het REAN programma, inclusief €200 OSB.

Meer informatie over ondersteuning bij vrijwillige terugkeer vind u op onze website.

Indien u nog vragen heeft naar aanleiding van deze wijzigingen,  kunt u contact opnemen met Pauline Yick Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden AVRR Nieuwsbrief

Afmelden AVRR Nieuwsbrief

 

N.B. Onderstaande informatie is van toepassing op migranten die zich vanaf 1 juli 2017 bij IOM inschrijven voor vrijwillige terugkeer. 
Voorgaande regelingen voor herintegratieondersteuning (waaronder de HRT-bijdrage) zijn per 1 juli 2017 komen te vervallen. Migranten die zich vóór 1 juli 2017 bij IOM hebben ingeschreven dienen uiterlijk 31 augustus 2017 te vertrekken om nog in aanmerking te komen voor herintegratieondersteuning onder de oude regelingen.

AVRR-NL (Assisted Voluntary Return and Reintegration)

Migranten in Nederland kunnen bij terugkeer met IOM, naast de standaard terugkeerondersteuning uit het REAN-pogramma, ook in aanmerking komen voor herintegratieondersteuning uit het project AVRR-NL (Assisted Voluntary Return and Reintegration). Deze ondersteuning wordt gegeven na terugkeer in het land van herkomst.

Ondersteuning in de vorm van goederen en/of diensten

Voor migranten die een aanvraag doen voor terugkeer met assistentie van IOM, biedt het AVRR-NL project een herintegratiebudget van maximaal 1800 Euro ondersteuning per volwassene, 2800 Euro per minderjarig kind dat terugkeert met zijn of haar familie en 2800 Euro voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Deze ondersteuning wordt niet contant uitgekeerd, maar wordt gegeven in de vorm van goederen en/of diensten (zogenaamde ‘in natura’ of ‘in kind’ ondersteuning). Het bedrag kan worden besteed aan een inkomensgenererende activiteit, zoals de start van een bedrijfje of een investering in een al bestaand bedrijf van vrienden of familie. Daarnaast kan de ondersteuning ook gebruikt worden voor scholing en, indien noodzakelijk, aan huisvesting.

Voorafgaand aan vertrek wordt in samenspraak met een medewerker van IOM een plan opgesteld waarin de migrant duidelijk maakt waaraan hij/zij de gelden wil besteden.
Eenmaal terug in het land van herkomst wordt het plan besproken met een IOM-medewerker. Op basis van de wensen en de ervaring van de migrant, de mogelijkheden in het land van herkomst en het advies van IOM wordt het herintegratieplan eventueel aangepast en uitgevoerd. IOM in land van herkomst zorgt voor de betaling aan de dienstverlener en/of de leverancier van goederen.

Cash ondersteuning

Migranten kunnen ervoor kiezen om maximaal 300 Euro van hun totale budget contant uitbetaald te krijgen. Dit bedrag wordt dan bij vertrek op Schiphol door IOM uitgereikt op een debitcard. Het resterende bedrag van minimaal 1500 Euro (of minimaal 2500 Euro voor een minderjarige) kan alleen in natura besteed worden in het land van herkomst.

Voorwaarden voor deelname aan het project:

 • de migrant voldoet aan de REAN-voorwaarden (zie REAN regeling)
 • de migrant heeft een nationaliteit die in aanmerking komt voor ondersteuning en op de AVRR-NL Landenlijst staat. Het merendeel van deze landen heeft een IOM kantoor dat herintegratieondersteuning kan bieden
 • de migrant is niet aangemeld voor herintegratieondersteuning bij een andere organisatie
 • de migrant heeft geen afwijzing gekregen op zijn aanvraag tot verblijfvergunning op grond van artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag
 • de migrant heeft geen zwaar inreisverbod opgelegd gekregen, is niet OVR verklaard en is niet veroordeeld voor zedenmisdrijven of mensenhandel/ mensensmokkel

Contact

Voor meer informatie over herintegratieondersteuning van IOM kunt u contact opnemen met 088-746 44 66.

AMIF LOGO

     
Afghanistan
Algeria
Angola
Armenia
Azerbaijan
Bangladesh
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Botswana
Bulgaria
Burkina Faso
Burundi
Cabo Verde
Cambodia
Cameroon
Central African Republic
Chad
Czech Republic
China (except Hong Kong)
Comoros
Congo
Cook Islands
Côte d'Ivoire
Croatia
Cuba
Cyprus
Democratic Republic of Congo
Djibouti
Dominican Republic
Ecuador
Egypt
Equatorial Guinea
Eritrea
Estonia
Ethiopia
Fiji
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana 
Haiti
Hungaria
India
Indonesia
Iran
Iraq
Jamaica
Jordan
Kazakhstan
Kenya
Kiribati
Kyrgyzstan
Lao People's Democratic Republic
Lebanon
Lesotho
Latvia
Liberia
Libya
Lithuania
Madagascar
Malawi
Maldives
Mali
Malta
Marshall Islands
Mauritania
Micronesia
Mongolia (except Dublin) claims)
Montserrat
Morocco
Mozambique
Myanmar
Namibia
Nauru
Nepal
Niger
Nigeria
Niue
North Korea
Oman
Pakistan
Papua New Guinea
Paracel Islands
Philippines
Poland
Romania
Russia (except Dublin claims)
Rwanda
Saint Helena
Sao Tome and Principe
Saudi Arabia
Senegal
Sierra Leone
Slovakia
Slovenia
Solomon Islands
Somalia
South Africa
South Sudan
Sri Lanka
Sudan
Suriname
Swaziland
Syrian Arab Republic
Tajikistan
Tanzania
Thailand
Togo
Tokelau
Tunisia
Turkey
Turkmenistan
Tuvalu
Uganda
United Arabic Emirates
Uzbekistan
Vietnam
Wallis and Futuna
West Bank and Gaza Strip
Yemen
Zambia
Zimbabwe
     

Momenteel kan IOM Syrische migranten niet assisteren met een vrijwillige terugkeer naar Syrië.

Als Syrische migranten vrijwillig willen terugkeren naar of hervestigen in een derde land, waaronder Turkije of Libanon, dan kunnen zij zich wel wenden tot IOM. Voorwaarde hiervoor is de desbetreffende persoon in het bezit is of kan komen van een langdurige/permanente verblijfsvergunning in het derde land. Per individueel geval kan worden bekeken of aan de voorwaarde wordt voldaan. IOM kijkt dan op basis van de soort verblijfsvergunning of de migrant kan worden geassisteerd in de terugkeer/hervestiging. IOM kan Syriërs met een verblijfsvergunning asiel in Nederland ook assisteren met diensten gericht op gezinshereniging.

Migranten met de nationaliteit van onderstaande landen komen in principe niet in aanmerking voor REAN ondersteuning:

Andorra
Australië
België
Brunei
Bulgarije
Canada
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
IJsland 
Israël
Italië
Japan
Koeweit
Kroatië
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Malta
Monaco
Nederland
Nieuw-Zeeland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Quatar
Roemenië
San Marino
Saudi Arabië
Singapore
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Vaticaanstad
Verenigd Koninkrijk
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten van Amerika
Zuid Korea
Zweden
Zwitserland

Het WereldTools 2015-2018 project ondersteunt migranten die vrijwillig willen terugkeren naar hun land van herkomst. Het project is gericht op herintegratie in landen van herkomst en combineert de diensten van de Nederlandse Stichting Wereldwijd met de herintegratieondersteuning van IOM.

De steun die in het WereldTools project kan worden geboden aan migranten die willen terugkeren naar hun land van herkomst bestaat uit:

 1. Materialen, gereedschappen en machines van Stichting Wereldwijd om een klein bedrijf te starten in het land van herkomst. Indien gewenst kan Wereldwijd migranten een korte beroepsopleiding aanbieden, zoals lassen in combinatie met een plan van aanpak.
 2. Assistentie van IOM bij de herintegratie in het land van herkomst, op verzoek van de migrant en Wereldwijd.

Tijdens een spreekuur informeert de IOM-medewerker de migrant over het WorldTools Plus project. Migranten die belangstelling hebben kunnen een afspraak maken met Wereldwijd voor een intakegesprek over hun wensen en ideeën met betrekking tot het opstarten van een bedrijf. Daarin wordt eveneens bekeken welke materialen en gereedschappen nodig zijn om het specifieke bedrijf op te starten en wordt een korte training aangeboden. De doos met materialen, gereedschappen en machines wordt aan de migrant gestuurd na zijn of haar vertrek uit Nederland.
Migranten ontvangen van IOM een Terms of Reference met alle afspraken die zijn gemaakt met Stichting Wereldwijd en IOM.

U kunt hier folders in verschillende talen downloaden:

WTK-Folder-WereldTools Nederlands internet-1 WTK-Folder-WereldTools basis-A4 Engelstalig-internet-1 WTK-Folder-WereldTools Franstalig internet-1

In vreemdelingenbewaring

Migranten die geen recht op verblijf in Nederland hebben, kunnen door de overheid in vreemdelingenbewaring worden geplaatst ter voorbereiding van hun vertrek uit Nederland. IOM vindt het belangrijk dat mensen ook tijdens hun verblijf in bewaring de mogelijkheid hebben om hun terugkeer zelf te organiseren.
Daarom is IOM in alle centra voor vreemdelingenbewaring aanwezig om migranten te informeren over vrijwilliger terugkeer en verleent hen desgewenst assistentie. IOM ondersteunt bijvoorbeeld bij de aanvraag van een reisdocument, boekt en betaalt een ticket, kan zorgen voor medische begeleiding en kan eventueel een financiële bijdrage meegeven

Contact:

Een migrant in vreemdelingenbewaring kan rechtstreeks contact opnemen met een van de IOM Project Officers, via het telefoonnummer +31(0)88- 746 44 66 of door het invullen van een sprekersbriefje in de detentielocatie.

Caged

Voor migranten die in detentie verblijven is belangrijk dat ze zich oriënteren op vrijwillige terugkeer. Voor deze doelgroep heeft IOM de film 'Caged' gemaakt.

Hieronder kunt u de film bekijken.

caged 2

 

 AMIF-LOGO-small

AVRR-NL voor ongedocumenteerde migranten

Het project AVRR-NL richt zich ondermeer op ongedocumenteerde migranten die in Nederland verblijven. Ongedocumenteerde migranten kunnen snel in een kwetsbare positie terechtkomen. De counsellors van IOM proberen contact te leggen met de doelgroep om toekomstperspectieven te bespreken, hen te informeren over de mogelijkheden van IOM bij vrijwillige terugkeer of hen door te verwijzen naar andere organisaties. De counsellors ontmoeten migranten op laagdrempelige locaties en geven informatie in meerdere talen.

 
 

 Flyer AVR Outreach 2015web

Are you eligible for Return Assistance?

Check the conditions below!

 • You are a national of one of the countries listed below.
 • Your intention is to leave the Netherlands permanently.
 • You do not have the means to cover the costs of your return.
 • You have a valid travel document or you are able to obtain one.
 • You have not received return assistance from IOM or the Dutch Government in the past 5 years.
 • You agree to end your residence permit or withdraw from the procedure for one before you leave the Netherlands.
 • The Government of the Netherlands does not have objections to your departure from the Netherlands.
A
Afghanistan
Algeria
Angola
Armenia
Azerbaijan

B
Bahrain
Bangladesh
Belarus
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia (Plurinational State of)
Botswana
Burkina Faso
Burundi

C
Cambodia
Cameroon
Cabo Verde
Central African Republic
Chad
China
Comoros
Congo
Congo, Democratic Republic of the
Côte d'Ivoire
Cuba

D
Djibouti
Dominican Republic

E
Ecuador
Egypt
Equatorial Guinea
Eritrea
Ethiopia

F
Fiji

G
Gabon
Gambia (Republic of The)
Ghana
Guinea
Guinea Bissau
Guyana
H
Haiti

I
India
Indonesia
Iran (Islamic Republic of)
Iraq

J
Jamaica
Jordan

K
Kazakhstan
Kenya
Kyrgyzstan

L
Lao People’s Democratic Republic
Lebanon
Lesotho
Liberia
Libya

M
Madagascar
Malawi
Maldives
Mali
Mauritania
Mongolia
Morocco
Mozambique
Myanmar

N
Namibia
Nauru
Nepal
Niger
Nigeria
North-Korea

O
Oman

P
Pakistan
Palestinian Territories
Philippines
Papua New Guinea
R
Russian Federation
Rwanda

S
Sao Tomé and Principe
Saudi Arabia
Senegal
Sierra Leone
Somalia
South Africa
South Sudan
Sri Lanka
Sudan
Suriname
Swaziland
Syrian Arab Republic

T
Tajikistan
Tanzania
Thailand
Togo
Tunisia
Turkey
Turkmenistan

U
Uganda
Uzbekistan

V
Vietnam

Y
Yemen

Z
Zambia
Zimbabwe
Nationals of countries highlighted are not 
eligible for Reintegration Assistance. 
However, vulnerable migrants from these countries
may qualify for special assistance and services.
Download this list in PDF

IOM biedt ondersteuning aan migranten in Nederland die toestemming hebben gekregen om zich te vestigen in een derde land.

Onder hervestiging in het kader van het REAN-programma verstaat IOM: het vertrek van een persoon die niet in het bezit is van een verblijfsvergunning in Nederland naar een derde land waar de persoon zich niet al eerder legaal heeft gevestigd en waar permanent verblijf gewaarborgd is. Bij intrekking van een verblijfsvergunning door de migrant of door de overheid kan de migrant wel onder de doelgroep vallen.

Voorwaarden
Voorwaarden voor het deelnemen aan het IOM-hervestigingsprogramma zijn:

 • voor hervestiging gelden alle REAN-voorwaarden;
 • de migrant is zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van de benodigde vergunning tot verblijf in het derde land. IOM ondersteunt de migrant niet bij het aanvragen, vertalen en invullen van formulieren;
 • de migrant beschikt over originele en officiële toestemming voor permanent verblijf in het derde land.
 • de migrant heeft zich niet al eerder legaal in het hervestigingsland gevestigd;
 • hervestigingscategorieën waarvoor een kapitaal nodig is komen niet in aanmerking voor ondersteuning èn vertrek via IOM.

Ondersteuning
De migrant die in aanmerking komt voor hervestiging met IOM, ontvangt de volgende ondersteuning:

 • voorlichting over hervestiging;
 • een vergoeding van de verplichte kosten ten behoeve van het verkrijgen van een officiële vergunning tot permanent verblijf, 
 • een vliegticket naar een plaats zo dicht mogelijk bij de eindbestemming;
 • een financiële bijdrage, ook wel een ondersteuningsbijdrage genoemd, om de eerste periode na vertrek uit Nederland te kunnen overbruggen;
 • begeleiding op Schiphol.

Ondersteuningsbijdrage bij hervestiging 
IOM biedt, naast assistentie ten behoeve van het vertrek uit Nederland, een financiële ondersteuningsbijdrage (OSB) vanuit het REAN-programma van € 200,- voor een volwassene of alleenstaande minderjarige vreemdeling (AMV) en  € 40,- voor ieder meereizend minderjarig kind. Voor meer informatie over de voorwaarden zie REAN.

Aanvullende financiële ondersteuning bij hervestiging
Migranten die zich hervestigen in een derde land waar de toelating gewaarborgd is, kunnen in aanmerking komen voor een aanvullende herintegratiebijdrage via het AVRR-NL project. Migranten die zich onder een hervestigingsprogramma voor vluchtelingen hervestigen in een derde land komen niet in aanmerking voor deze ondersteuning.

Aanvraag voor hervestiging tijdig indienen
Het is van groot belang dat een aanvraag voor hervestiging tijdig wordt ingediend. Onder het huidige beleid krijgt een migrant na een definitieve negatieve beslissing op de asielprocedure beperkte tijd om het zelfstandige vertrek te regelen. De hervestigingsprocedure duurt vanaf de aanvraag tot het vertrek gemiddeld 6 tot 18 maanden, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en van de procedures die bestemmingslanden hanteren. 
 
Aanvullende informatie
Voor informatie over de toelatingscriteria klik op één van de volgende landennamen: Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten

Contact
Voor meer informatie over hervestiging onder het REAN-programma en de voorwaarden kunt u contact opnemen met IOM via 088- 746 44 66 of het contactformulier.

De terugkeer van migranten met een medische indicatie vereist extra aandacht.Medical Nederlands-Rean november 2015-1
Afhankelijk van het medisch advies van de arts en de hulpvraag van de migrant kan IOM de volgende aanvullende ondersteuning bieden in aanvulling op het REAN-programma:

 • Onderzoek naar de beschikbaarheid en kosten van medische zorg in het land van herkomst
 • Vertaling van het medisch dossier in de taal van het land van herkomst
 • Vertrek-, transit- en aankomstassistentie
 • Sociale escort
 • Medische escort
 • Overdracht aan familie of medische faciliteit in het land van herkomst
 • Doorverwijzingen naar medische faciliteiten in het land van herkomst
 • Budget voor medische kosten in het land van herkomst (niet cash, maar declareerbaar)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sofie Barendse
Postbus 10796
2501 HT Den Haag
Nederland
T: 0031-70-3181500
Email

 

 

IOM Nederland

In Nederland en in landen van herkomst biedt IOM ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel die vrijwillig willen terugkeren. Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak specifieke vragen als het gaat om vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst.  De zeer kwetsbare positie van deze groep, de betrokkenheid van politie en hulpverleningsinstanties en de angst voor represailles maken dat de terugkeer zorgvuldig moet worden voorbereid. Een goede afstemming tussen slachtoffer en hulpverlening aan de ene kant en IOM aan de andere kant is hierbij belangrijk.

Doelgroep:

Vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel die afkomstig zijn uit de niet-Westerse landen en de Europese lidstaten die na 1 mei 2004 zijn toegetreden: Bulgarije, Cyprus, Estland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.

Wat kan een slachtoffer mensenhandel verwachten van IOM

• Advies en informatie over de terugkeer op een van onze spreekuren
• IOM regelt de terugreis en betaalt de reiskosten 
• Assistentie bij het verkrijgen van reisdocumenten
• Assistentie op vliegveld Schiphol
• Assistentie bij gezondheidsproblemen
• Extra assistentie bij alleenreizende minderjarigen

Wat is de extra ondersteuning die IOM biedt aan slachtoffers van mensenhandel?

Afhankelijk van de concrete hulpvraag en de voorzieningen in het land van herkomst, kan IOM individuele bemiddeling bieden. Hierbij kan het gaan om extra begeleiding, om tijdelijke opvang en om hulp bij de herintegratie in het land van herkomst. Deze extra ondersteuning wordt alleen aangeboden wanneer het slachtoffer dit zelf wenst.

 Extra ondersteuning

 • Ondersteuning bij het contact leggen met de familie.
 • Extra begeleiding op Schiphol. IOM zorgt ervoor dat een slachtoffer van mensenhandel versneld wordt ingecheckt zodat veiligheid op het vliegveld zoveel mogelijk is gewaarborgd. 
 • Indien gewenst, opvang bij aankomst op het vliegveld in land van herkomst.
 • Verdere aankomstassistentie in land van herkomst, bijvoorbeeld begeleiding vanaf het vliegveld naar de plaats van bestemming.
 • Indien mogelijk, ondersteuning bij opvang en herintegratie door inschakeling van het netwerk van IOM of haar samenwerkingspartners in de herkomstlanden. IOM kijkt naar de mogelijkheden van opvang en van psychische, juridische of medische begeleiding. Daarnaast kijkt IOM naar mogelijkheden om ondersteuning te bieden bij het vinden van werk of het volgen van een opleiding. 

Financiële ondersteuning

Alle slachtoffers van mensenhandel kunnen een ondersteuningsbiijdrage uit het REAN programma van 200 Euro cash ontvangen.

Slachtoffers uit EU-lidstaten kunnen daarbij nog in aanmerking komen voor een in natura herintegratiebudget van 500 Euro, te besteden aan goederen of diensten in het land van herkomst.

Slachtoffers uit andere landen kunnen in aanmerking komen voor herintegratieondersteuning uit het AVRR-NL project. Zij kunnen een in natura budget van 1800 Euro per volwassenen of 2800 Euro per kind meekrijgen, waarvan maximaal 300 Euro contant kan worden uitbetaald.

Overeenkomst:

Alle terugkeerders ontvangen van IOM een overeenkomst met de afspraken over de ondersteuning die IOM Nederland hen aanbiedt. In deze overeenkomst staan tevens de adresgegevens en contactpersoon van IOM in het land van herkomst.

Samenwerking

Om optimale steun te kunnen bieden aan slachtoffers van mensenhandel werkt IOM met samen met diverse organisaties op nationaal en lokaal niveau. Het betreft zowel overheidsorganisaties als organisaties vanuit het maatschappelijk middenveld. 
Met Fairwork, SRTV (de Stichting Religieuzen tegen Vrouwenhandel), CoMensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel) heeft IOM een convenant ondertekend. Dit betekent dat al deze organisaties gebruik maken van elkaars netwerken om aan de hulpvraag van slachtoffers te voldoen.

Contact:

Algemene informatie  
Cristina Gheorge
Postbus 10796 
2501 HT Den Haag  
Tel.: +.31.70.31.81.500
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Vrijwillige Terugkeer
Ilse Waindrich / Lisa van de Pol 
Postbus 10796 
2501 HT Den Haag 
Tel. +31.70.31.81.512 
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
AMIF-LOGO-small

Definitie mensenhandel

The Definition of Trafficking of Persons:
"The recruitment, transportation, transfer, harbouring or receipt of persons, by means of threat, use of force or other means of coercion, of abduction, of fraud, of deception, of the abuse of power or of a position of vulnerability or of the receiving or giving of payment to a person having control over another person, for the purpose of exploitation."
(Article 3 of the UN Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, Especially Women and Children, Supplementing the UN Convention Against Transnational Organized Crime).
In Nederland verstaat men onder mensenhandel het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang (in brede zin) en met het doel die persoon uit te buiten (Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel).

 

Niet-visumplichtige nationaliteiten uitgesloten van financiële ondersteuning vanuit het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF)

Albanië
Andorra 
Antigua en Barbuda  
Argentinië 
Australië  
Bahama's  
Barbados  
België   
Bosnië
Brazilië  
Brunei  
Bulgarije  
Canada  
Chili  
Costa Rica  
Cyprus  
Denemarken  
Duitsland (Bondsrepubliek)  
El Salvador  
Estland  
Finland  
Frankrijk  
Griekenland  
Guatemala  
Honduras  
Hongarije  
Ierland  
IJsland  
Israël  
Italië
Japan
Kroatië  
Letland 
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Macedonië (Voormalige Joegoslavische Republiek)
Maleisië
Malta
Mauritius
Mexico
Monaco
Montenegro
Nicaragua
Nieuw-Zeeland
Noorwegen
Oostenrijk
Panama
Paraguay
Polen
Portugal
Roemenië
Saints Kitts en Nevis
San Marino
Servië
Seychellen
Singapore
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Uruguay
Vaticaanstad
Venezuela
Verenigd Koninkrijk  
Verenigde Staten van Amerika  
Zuid-Korea  
Zweden  
Zwitserland

Het REAN-programma (Return- and Emigration Assistance from the Netherlands) ondersteunt migranten bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst of doormigratie naar een derde land waar permanent verblijf is gewaarborgd (hervestiging) en wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid.

Voor wie?

Alle in Nederland verblijvende migranten komen in aanmerking voor ondersteuning bij vrijwillig vertrek: (ex-)asielzoekers, migranten die een reguliere verblijfsprocedure (hebben) doorlopen of migranten die nooit verblijf hebben aangevraagd. Ook migranten in vreemdelingenbewaring komen in aanmerking. Wel dient een migrant aan de volgende voorwaarden te voldoen:

De betrokkene

 • kan de reis niet zelf betalen en wil Nederland definitief verlaten.
 • is in de afgelopen 5 jaar niet eerder met IOM of met de Nederlandse overheid teruggekeerd.
 • heeft een geldig reisdocument of kan hieraan komen.
 • Is geen onderdaan van één van de landen die uitgesloten zijn van REAN(zie de REAN landenlijst). 
 • stemt er mee in dat bij zijn/haar vertrek verblijfsprocedures worden beëindigd en/of zijn/haar verblijfsvergunning wordt ingetrokken.
  En:
 • De Nederlandse overheid heeft geen bezwaar tegen zijn/haar vertrek uit Nederland.

Wat voor ondersteuning krijgt een migrant van IOM onder REAN?

 • Voorlichting en informatie in de eigen taal.
 • Het regelen en betalen van de reis.
 • Hulp bij het verkrijgen van een reisdocument en vergoeding van kosten.
 • Begeleiding bij vertrek op Schiphol en eventueel bij transit en aankomst.
 • In veel gevallen een financiële bijdrage om de eerste periode na aankomst in het land van bestemming te kunnen overbruggen (zie het kopje Financiële ondersteuning)
 • Extra ondersteuning voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, slachtoffers van mensenhandel en migranten met gezondheidsproblemen.

Ondersteuning bij verkrijgen reisdocumenten

IOM informeert migranten over het verkrijgen van een reisdocument en ondersteunt migranten, indien nodig, bij de aanvraag van een reisdocument. De migrant zelf blijft echter verantwoordelijk voor het verkrijgen van een reisdocument. De adressen van ambassades en consulaten zijn gepubliceerd op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Financiële ondersteuning

Migranten die in aanmerking komen voor vrijwillig vertrek uit Nederland met ondersteuning van IOM, kunnen in aanmerking komen voor een ondersteuningsbijdrage van 200 Euro per volwassene/alleenstaande minderjarige en 40 Euro per meereizend kind om in de eerste behoeften na vertrek uit Nederland te kunnen.

Onderdanen van de volgende landen kunnen per 1 juli alleen in aanmerking komen voor een beperkte financiële bijdrage van 100 Euro per volwassene/alleenstaande minderjarige en 40 Euro per meereizend kind, indien migranten niet voldoende middelen beschikken om na aankomst door te reizen van de luchthaven naar hun eindbestemming.

Algerije, Albanië, Bosnië- Herzegovina, Egypte, Kosovo, Libanon, Macedonië, Marokko, Montenegro, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit Rusland.

Naast de REAN-ondersteuning kunnen terugkeerders in aanmerking komen voor financiële en/of in natura ondersteuning bij hun herintegratie in het land van herkomst. De in natura ondersteuning wordt na terugkeer geboden door het IOM-kantoor in het land van herkomst en kan ingezet worden voor het opzetten van / investeren in een bedrijf, het volgen van onderwijs en, indien noodzakelijk, gedeeltelijk aan huisvesting. Tijdens het counselingsgesprek zal getoetst worden voor welke ondersteuning de migrant in aanmerking komt.

Meer informatie of aanvraag voor vrijwillig vertrek indienen?

Download hier de REAN-infosheet in verschillende talen.

Meer details over de verschillende mogelijkheden van ondersteuning bij vertrek uit Nederland per doelgroep zijn te vinden in het uitklapmenu.
Indien u meer informatie wenst over de mogelijkheden bij terugkeer naar het land van herkomst of om van de REAN-regeling gebruik te maken, kunt u één van de spreekuren bezoeken of contact opnemen via email of telefoon.

Vrijwillig vertrek uit Nederland

IOM ondersteunt migranten die vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst of doormigreren naar een derde land waar permanent verblijf is gewaarborgd (hervestiging).

Vanuit Nederland werkt IOM samen met IOM-kantoren in meer dan 100 landen over de hele wereld om migranten te begeleiden voor, tijdens en na de reis. Door het hele land heeft IOM spreekuurlocaties om migranten te woord te staan en vrijblijvende informatie te bieden over vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst of hervestiging in een derde land. Een afspraak met IOM kan gemaakt worden via het algemene telefoonnummer.

Basisondersteuning ten behoeve van vrijwillig vertrek uit Nederland, zoals een vliegticket en hulp bij het verkrijgen van reisdocumenten wordt geboden onder het REAN-programma. Aanvullend biedt IOM herintegratieondersteuning via het programma Assisted Voluntary Return and Reintegration. Specifieke ondersteuning wordt gegeven aan kwetsbare migranten zoals migranten met een medische indicatie, slachtoffers mensenhandel, en alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Voor een volledig overzicht van de terugkeer- en herintegratieprojecten van IOM klik hier.

Voor een volledig overzicht van de terugkeer- en herintegratieprojecten van diverse organisaties in Nederland, klik hier.

 
Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.