logo

Na zes jaar weer herenigd

"Bewijs eerst maar dat je ouders in Nederland wonen en kom dan maar terug", zegt de medewerker van de FIR, de immigratiedienst in New Delhi. Het is de zoveelste teleurstelling sinds de 19-jarige Sanjiv S. een maand geleden hoorde dat hij zich mag herenigen met zijn ouders, broers en zusje in Nederland.

De hoop die een maand geleden zo groot was wordt regelmatig de grond in geboord. Het verhaal van ouders die vluchtten voor hun leven en na zes jaar eindelijk weer hun vier kinderen bij zich hebben.

In 2001 vlucht vader Bhakti S. vanuit Nepal naar Hongkong. Er wordt weinig geloof gehecht aan zijn verhaal over martelingen door de maoïstische rebellen en vader komt in de gevangenis. Een halfjaar later komt ook zijn vrouw naar Hongkong. Het duurt anderhalf jaar voordat Bhakti een gesprek heeft met UNHCR. (...)
Op 12 september 2005 krijgt IOM Nederland het verzoek van de IND om de overkomst van de ouders als genodigde vluchtelingen te verzorgen. (...)

De aanvraag voor de gezinshereniging van de vier kinderen komt op 5 februari bij IOM in Den Haag binnen. De overkomst van de kinderen is als urgent opgepakt, vanwege de slechte omstandigheden waarin de kinderen verkeren.
Opa is met de drie jongste kinderen Sanjita, Nila en Khagendra naar Kathmandu gegaan om daar paspoorten en visa aan te vragen. Op 17 maart 2006, een half jaar na hun ouders, komen deze kinderen in Nederland aan. (...)

De grootste zorg voor de familie is de oudste zoon, Sanjiv. Inmiddels is bekend dat hij naar India is gevlucht en daar is opgevangen door een christengemeenschap. Meer weet de familie niet. (...)

Uiteindelijk komt Sanjiv op 29 november in Nederland aan. Er volgt nog een zenuwslopende zoektocht op Schiphol. (...) Sanjiv hoorde wel iets omroepen over S., maar wat er op volgde verstond hij niet. De familie S. liep nerveus rond. Vader zag wel een jonge man maar liep hem voorbij. "Ik dacht dat het iemand uit Sri Lanka was. Maar hij bleef naar mij kijken en zei ineens: 'Pappa, waar was je zo lang!' Er volgt een warme begroeting." (...)

Share
No rights can be derived from this website.